Brezplačna poštnina ali dostava nad 60,00 €. Bio trgovina na kmetiji je odprta soboto in nedeljo čez teden po dogovoru na 051 317 104.

Valentan Renski Rizling , suho

14,00

Vrhunsko vino ZGP, Štajerska Slovenija

Neto količina: 0,75l

Sorta: 100 % Renski rizling, Riesling

Letnik: 2019

Alkohol: 12,0 %vol

Reducirajoči sladkor: 4,2 g/l

Skupne kisline: 6,1 g/l

 

Količina:

Opis

Renski rizling ima najboljši dom prav v okolišu Štajerska Slovenija. Sorta dozori pozno v jeseni in zahteva od nas kot vinogradnikov veliko pozornosti, pa tudi dobre živce. V vseh letnikih ne daje kraljevskega vina, zato pa smo toliko bolj veseli, ko nam to uspe.

Letnik 2019 je za to sorto eden boljših v zadnjih letih. Njegovo pot sta v tem letu začrtali lepa, stabilna jesen in naša odločenost, da s trgatvijo počakamo do samega konca. Vino navdušuje že danes, v najboljši kondiciji pa bo čez kako leto ali dve. Vinograd renskega rizlinga je star 35 let in stoji na imenitni lapornati legi Schlossberg, kjer je oče zasadil trte, ki jih je prinesel iz Nemčije. Tla so zelo zdrava, obenem pa je na dobro prevetreni legi, zato k sreči nimamo težav z razvojem bolezni. Kot ekološkim vinogradnikom in vinarjem nam je to še posebej pomembno. V letniku 2019 smo vinograd podbrali – tako je za pozno jesen ostalo le najboljše, popolnoma zdravo grozdje. Tudi v kleti je bil renski rizling deležen posebne pozornosti – del drozge smo macerirali dolgo, vrel je spontano, drugi del pa v nerjaveči posodi, kjer smo jih po določenem času združili. Vino je ležalo na finih drožeh, biološki razkis pa mu je dodal še posebne poudarke.

Barva vina je atraktivna, živahna, zelenkasto zlatih tonov. Že s svojim videzom daje slutiti, da gre za sveži slog vina, a z željo po nečem več. Vonj je izrazito saden (marelica, kutina in agrumi), zaznati pa je mogoče tudi nadih melise in mete, celo materine dušice. Vino se odpira z vsakim vrtljajem in vdihom. Lahko rečemo, da je izredno pestro – vsakič odkrijemo nekaj novega. V okusu je sadnost še bolj poudarjena, zeliščne note pa poskrbijo za dobršno mero pikantnosti tega vina. Ker nima pretirane vsebnosti alkohola, je srednjega telesa, zato pa je obenem sveže, z živahno kislino, sočno in polno vino, ki kar kliče po druženju s širokim izborom jedi tako iz lokalne kot svetovne kulinarike.

Temperatura serviranja: 10–14º C

Priporočamo: testenine, perutnina, pečena zelenjava, kaše, pečene in kuhane ribe, za ljubitelje azijske in arabsko-izraelske kulinarike