Eko kmetija

V zavetju Pohorske narave

EKO KMETIJA

Na idilični lokaciji, kjer se strmine Framskega Pohorja poležejo v ravnico, že več kot 200 let na nadmorski višini 700 metrov stoji Baronova domačija. Naša kmetija obsega 18 ha, od tega 8 ha pridno obdelujejo naše roke – na njivah, travnikih, v sadovnjaku, zeliščnem in zelenjavnem vrtu, s čimer zagotavljamo samooskrbno kmetije. Da bi se obiskovalci naše kmetije lahko v miru in do sitega naužili dobrot iz naše kuhinje, smo leta 1991 odprli vrata za turizem na kmetiji. Leto 1999 smo zaokrožili s preusmeritvijo v naravi prijazno kmetovanje, za kar že vrsto let prejemamo certifikat za ekološko kmetovanje.

Živali – naše prijateljice

EKO ŽIVALI

Naša kmetija nudi prijeten dom najrazličnejšim živalim – še posebej so jih veseli otroci: poni, vietnamski pujs, koze, muce, kuža, zajčki, kokoške, race, gosi, prašiči, krave s teleti (Pohorje Beef).

Kjer vse raste z dobrim namenom

EKO VRTOVI

Našo ekološko kmetijo krasi skrbno urejen eko zeliščni vrt z več kot 60 različnimi zelišči. Iz zelišč pripravljamo čaje, bogatimo okus domačih namazov, izdelujemo sokove, likerje, zeliščna žganja, ter pesta in jih sušimo za suhe začimbe. Vsa zelišča so imensko označena, opisano pa je tudi, za kaj se uporablja posamezno zelišče. Poleg večini znanih zelišč na našem vrtu najdete tudi manj znana zelišča, kot so oman, angelika in muškatna dišeča kadulja.

Zadnja leta našo eko kmetijo preusmerjamo po permakulturnih načelih. Tako imamo urejen permakulturni vrt in sadovnjak.

Permakulturni vrt

EKO VRT

Permakulturni vrt je premišljeno in načrtno oblikovan v naravnih, zavitih linijah. Na visokih gredah imamo zasajenih veliko vrst zelenjave, zelišč in sadja. Tam najdejo zavetišče različne koristne žuželke, ki smo jim postavili velik ”hotel za žuželke”.