Brezplačna poštnina ali dostava nad 60,00 €. Bio trgovina na kmetiji je odprta soboto in nedeljo čez teden po dogovoru na 051 317 104.

Valentan Rumeni muškat , belo, polsladko

14,00

Vrhunsko vino ZGP, Štajerska Slovenija

Neto količina: 0,75l

Sorta: 100 % Rumeni muškat, Muskateller
Letnik: 2019
Alkohol: 10,0 %vol
Reducirajoči sladkor: 39 g/l
Skupne kisline: 7,5 g/l

Količina:

Opis

Muškatne sorte dišijo. Dišijo tako grozdi kot tudi vino in, verjeli ali ne, celo zajci pozimi najraje obglodajo prav les rumenega muškata, če povzamemo besede Matije Vertovca, ki je o muškateljki pisal že davnega leta 1844. Tudi vinske mušice najraje plešejo prav okoli muškatov, tako da ni čudno, da imajo te sorte tudi med pivci posebno mesto. Rumeni muškat je za razliko od muškat ottonela, ki dozori že konec avgusta, srednje pozna ali pozna sorta. Odvisno od letnika in rodnosti trte pa tudi sloga vina, ki ga želimo pridelati, lahko trgamo različno pozno (oziroma zgodaj), temu primerno tudi vino doseže povprečno ali visoko nadpovprečno kakovost. Tako najdemo zelo blage različice sladko kiselkastih vin, ki so pomladna ali poletna osvežitev na domači terasi, imamo pa tudi vina, ki so v sami špici slovenske pridelave, celo jagodne izbore in ledena vina!

Dišečnost in všečnost sta gotovo poglavitni odliki te sorte, ki se odlično razkriva tudi v rumenem muškatu letnika 2019 iz naše ekološke pridelave. Z njim smo želeli nagovoriti tudi pivce, ki si želijo vina z ostankom sladkorja, a ostajamo zvesti sebi in nagovarjamo s polnostjo telesa ter bogatim in čistim pookusom. Vinograd leži na legi Tupica na lapornatih in kamnitih tleh. Del grozdja smo potrgali prej, del pa kasneje v polni zrelosti. Tokrat smo macerirali in hladili drozgo, dodali pa smo tudi kvasovke, saj smo želeli ohraniti primarni aromatski potencial.

Vino ima svetlejšo rumenozeleno barvo. Njegov vonj tvori pravi mali sadni vrt, kjer prevladujejo agrumi, nekaj je muškatnih not, najti pa je tudi zeliščne note (mačja meta). V okusu je polno, sveže in lahkotno, muškatna nota je mnogo bolj prisotna v pookusu kot v vonju, zato velja za vino za čisto veselje in sprostitev.

Temperatura serviranja:  8–12ºC

 Priporočamo:  sladice, ki niso presladke, na sadni osnovi in brez smetane, za raziskovalce kitajske in azijske kuhinje, kjer se prepletajo sladkokisli okusi in dodatki sadja in začimb, vino za poletno razvajanje