Brezplačna poštnina ali dostava nad 60,00 €. Bio trgovina na kmetiji je odprta soboto in nedeljo čez teden po dogovoru na 051 317 104.

Bio ohrovtov čips

4,50

POSKUSITE ZDRAV EKO PRIGRIZEK

Sestavine: kodrolistni ohrovt*, olivno olje*, morska jedilna sol

*sestavine iz ekološke pridelave

Neto količina: 25 g

Količina:

Opis

Zdrav in okusen prigrizek? Ste že poskusili čips iz ohrovta? Torej pazite, ker ta čips popolnoma zasvoji.

Kaj je ohrovt?

Od pozne jeseni do pomladi, ko primanjkuje sveže zelenjave, nas ohrovt oskrbuje z vitamini in minerali. Pomaga pri hujšanju, krepi imunski sistem, preprečuje infekcije, pomirja in sprošča. Jasno nam je, da je ohrovt okronan za superhrano.

Ohrovt je soreden križnicam, kot so cvetača, brokoli ali brstični ohrovt. Najbolj zanimiv  med njimi je kodrolistni ohrovt. Ima skodrane liste in žilava vlaknasta stebla. Okus kodrolistnega ohrovta je sladek in oster in je zelo primeren za solate, juhe, priloge, zelene smutije ali čips.

Zakaj je ohrovt tako zdrav?

Kot zelenjava ima ohrovt izjemno veliko beljakovin – impresivne 4 grame na 100 gramov. Ne samo to – je tudi odličen vir kalcija (200g/100 g). Poleg vitamina K vsebuje tudi veliko vitaminov B6, B2,  B3, A, C in E, pa tudi mangana, bakra, kalcija, kalija, železa, magnezija, fosforja, beljakovin in celo omega 3 maščobnih kislin. Pri hranilnih vrednostih mu le stežka konkurira katero drugo živilo.

Raziskovalci so v ohrovtu odkrili kar 45 flavonoidov, ki pripomorejo k antioksidativnim in protivnetnim lastnostim.

Antioksidanti v ohrovtaunamreč preprečujejo oksidativni stres, ki vodi do kroničnih vnetij in je eden glavnih dejavnikov tveganja za  nastanek raka.

Zaradi visoke vsebnosti železa in beljakovin je ohrovt priljubljena alternativa mesu in je zelo priporočljiv za ljudi na veganski in vegetarijanski prehrani.

Bio ohrovtov čips

Eden izmed najboljših načinov za uvedbo ohrovta v svojo prehrano je uživanje ohrovtovega čipsa. Je idealen prigrizek in ga obožujejo tudi otroci. Zelo je okusen, v slovenskih trgovinah pa na žalost še vedno težje dostopen.

Tudi zdrava hrana je lahko odličnega okusa… Najboljši dokaz so okusni, skrbno posušeni listi ohrovta- čips. Ohrovt je sušen na temperaturi do 40° C, saj na ta način ohrani vse svoje zdravilne lastnosti. Začinjen je z bio olivnim oljem, morsko soljo ali dodatki začimb (čili, paprika, česen…). Po želji lahko na čips potresete tudi nekaj sira.