Govedina, kuhana v vinu

Govedina, kuhana v vinu

Govedina kuhana v vinu

  • 1,5 kg eko govejega mesa – križa,
  • svinjska mast,
  • 150g mastne slanine,
  • sol, poper,
 

Marinada:

  • 2dl vode,
  • 6dl suhega rdečega vina,
  • 2 manjši čebuli,
  • 4 stroki česna,
  • 2 korenini peteršilja,
  • manjši por,
  • timijan,
  • 10 zrn popra,
  • pol gomolja manjše zelene,
  • nageljnove žbice,
  • med,
 
Meso čez noč mariniramo v marinadi. Naslednji dan marinado precedimo (vina ne zavržemo), meso osušimo, dobro osolimo in popramo ter z vseh strani popečemo na svinjski masti. Nato ga vzamemo iz posode in v isti posodi najprej prepražimo slanino, nato zelenjavo iz marinade. Meso dodamo nazaj v posodo, zalijemo z vinom iz marinade ter na majhnem ognju dušimo dve uri.
 
Meso lahko na konci še premažemo z medom ter na hitro zapečemo v pečici.
 
Ko je meso pripravljeno, naj, preden ga razrežemo, počiva na deski še deset minut. Omako lahko tudi spasiramo ter ponudimo ob mesu in pokuhani zelenjavi ali piti.