Vandranje po Framskem Pohorju

Vandranje po Framskem Pohorju

Framsko Pohorje – tako lahko imenujemo hribovit svet jugovzhodnega Pohorja, ki se začenja z vinogradniškimi pobočji Frama in Morja, se nadaljuje v sadjarska območja Loke, Kopivnika in Ranč ter prehaja nad živinorejsko Planico v gozdnato območje Pohorja. Nekoč je bil Fram zaradi mlinov, žag, oljarn in trgovine na stičišču Dravskega polja in Pohorja zelo živahen kraj. Na vodah framskega Pohorja se je vrtelo nad 90 vodnih koles in gnalo na desetine žag, mlinov in nekaj oljarn. Danes obiskujejo turisti tukajšnje turistične kmetije, dobre gostilne in prireditve.

 

Program izleta:

V dopoldanskem času vas bomo sprejeli v vaškem jedru Fram, ki je zaradi svoje avtentičnosti z dokaj ohranjeno arhitekturno in etnološko dediščino, zavarovan urbanistični spomenik. Obiskali bomo Oljarno Fram. Imeli bomo ogled proizvodnje in degustacijo olj (možno je tudi kupiti olja).  Iz Frama se bomo popeljali po vinsko turistični cesti in se ustavili na ekološki kmetiji Frešer.  Ukvarjajo se z predelavo kravjega in kozjega sira. Sam mladi gospodar je bil tudi naj rejec koz v Sloveniji. Ogledali si bomo predelovalne prostore in rejo koz ter degustirali njihove mlečne izdelke.

Nato se bomo zapeljali v vas Planica, ki jo v zadnjem času vse bolj spremlja turistični razcvet. Ogledali si bomo cerkev svetega Križa na Planici, grajeno 1679. in 1816. leta in Potnikovo smreko. Po ogledu vasi se bomo odpravili do naše eko kmetije -pri Baronu –. Na naši kmetiji boste spoznali kaj je ekološko kmetovanje, ogledali si bomo zeliščni vrt, permakulturni vrt, bio trgovino, živali in poskusili zeliščna žganja in likerje. Nato bo sledilo slastno Baronovo kosilo.